Używamy ciasteczek do poprawnego wyświetlania tej strony. Jeśli nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia przeglądarki.

Ok
Krzysztof Nieczypor

(Nie)jasne stanowisko Armenii ws. udziału w Unii Celnej

Rosja intensyfikuje starania o zintegrowanie przestrzeni postradzieckiej. Nie umilkły jeszcze echa podpisanego przez Ukrainę memorandum o współpracy z Unią Celną Białorusi, Kazachstanu i Rosji, a już toczą się rozmowy na temat podpisania kolejnego dokumentu w ramach tej organizacji, tym razem z Armenią.

Tigran Sarkisjan i Dmitrij Miedwiediew. Źródło: government.ru

Prowadzone są rozmowy na ten temat – powiedział wczoraj (03.06.2013) ambasador Rosji w Armenii, Iwan Wołynkin, odpowiadając na pytanie dotyczące możliwego wstąpienia Armenii do Unii Celnej Białorusi, Kazachstanu i Rosji. – Jeszcze o niczym nie zdecydowano. To może być stowarzyszenie lub jakieś partnerstwo albo członkostwo – nie był w stanie doprecyzować rosyjski dyplomata, ale zapewnił, że wstąpienie Armenii do Unii Celnej i planowanej Unii Eurazjatyckiej zostanie przyjęte z radością przez władze w Rosji.

Pytanie zadane ambasadorowi na wczorajszej konferencji w Erywaniu związane było z deklaracjami premierów Tigrana Sarkisjana i Dmitrija Miedwiediewa, jakie obaj panowie wygłosili podczas posiedzenie szefów rządów państw-członków WNP w Mińsku. – Armenia chce brać udział (w Unii Celnej – przyp. red.). Pozostało tylko znaleźć satysfakcjonujący obie strony format takiej współpracy – powiedział szef rosyjskiego rządu podczas piątkowego (31.05.2013) spotkania w Mińsku i podkreślił, że integracja Armenii z Unią Celną ma dla Rosji istotne znaczenie.

Odpowiadając na słowa Miedwiediewa armeński szef rządu potwierdził wolę Armenii dołączenia do Unii: – Nasze stanowisko jest jasne i nie ma co do tego żadnych wątpliwości – powiedział Sarkisjan i dodał: – Teraz należy poruszyć sprawy techniczne – jakie kroki i w jakim tempie należy podjąć, aby pójść do przodu. Armeński premier stwierdził także, że zostały przeprowadzone już wstępne rozmowy na temat podpisania memorandum ws. współpracy Armenii z Unią Celną: – Porozumieliśmy się, że dokument należy przygotować jak najszybciej, uzgodnić go z prezydentem i podpisać – wyjaśnił Sarkisjan.

Proszony o wyjaśnienie stanowiska armeńskich władz w sprawie możliwego przyłączenia do Unii Celnej, rzecznik prasowy rządu w Armenii, Arutjun Berberjan, bagatelizował prowadzone w Mińsku rozmowy: – Armenia znajduje się w określonych warunkach – nie mamy wspólnej granicy z państwami-członkami Unii Celnej, co przyznaje także strona rosyjska. W tej sytuacji rzecz dotyczy tylko i wyłącznie znalezienia akceptowalnego dla obu stron formatu współpracy pomiędzy Armenią i Unią Celną – wyjaśnił Berberjan.

Źródła: azututyun.am, news.am, armenpress.am, vestikavkaza.ru

Facebook Comments
Krzysztof Nieczypor